El Parlament ha aprovat la Llei de canvi climàtic, que adopta les bases derivades de la legislació comunitària europea i configura els elements essencials per a la regulació d’aquest instrument al nostre país.
La Llei persegueix, bàsicament, cinc finalitats:
- Aconseguir que Catalunya redueixi tant les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) i afavorir la transició cap a una economia baixa en carboni.
- Reforçar i ampliar les estratègies i els plans que s’han elaborat durant els darrers anys.
- Promoure i garantir la coordinació de totes les administracions públiques catalanes, i fomentar la participació de la ciutadania, dels agents socials i dels agents econòmics.
- Esdevenir un país capdavanter en la investigació i aplicació de noves tecnologies, i reduir la dependència energètica de Catalunya de recursos energètics externs.
- Fer visible el paper de Catalunya al món, tant en els projectes de cooperació com en la participació en els fòrums globals de debat sobre el canvi climàtic.
A més, la mencionada llei inclou, en la Disposició Transitòria tercera, que especifica que les sol·licituds de llicència d’edificis nous i d’edificis existents sotmesos a una gran rehabilitació han d’incloure un disseny que compleixi els requisits corresponents a un edifici de consum d’energia gairebé nul a partir de l’1 de gener de 2018 si són de titularitat pública.
40% menys d’emissions el 2030
La Llei estableix unes fites de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH). L’objectiu de reducció és del 40% respecte l’any base per al 2030, del 65% per al 2040 i del 100% per al 2050.
Els pressupostos de carboni
El Parlament aprovarà la quantitat total d’emissions permeses per al conjunt del país, i haurà d’indicar quina part correspon als sectors coberts per la Directiva del mercat d’emissions i quina als coneguts com a sectors difusos, no coberts per aquest sistema. Els pressupostos s’establiran per a períodes de cinc anys i s’aprovaran amb una antelació de deu.
Petjada de carboni
El Govern haurà d’establir les bases per a un sistema d’avaluació de la petjada de carboni dels materials per a la construcció i els productes industrials finals. D’aquesta manera, els consumidors podran decidir la seva adquisició coneixent les emissions associades a la seva producció i al seu transport.
El Fons Climàtic
La Llei crea un fons de caràcter públic, el Fons Climàtic, que servirà, entre d’altres, per impulsar el foment de les renovables; descentralitzar xarxes i fomentar l’autoconsum elèctric, etc.
Fiscalitat ambiental
Estableix que les administracions públiques han de gravar les actuacions que fan augmentar la vulnerabilitat o incrementen les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) i han d’incentivar fiscalment les actuacions que afavoreixen l’adaptació al canvi climàtic o la reducció d’emissions. Es gravaran les emissions portuàries de grans vaixells.
Accés a recursos bàsics
La Llei inclou la garantia d’accés als recursos bàsics d’energia i aigua. La vulnerabilitat d’una població envers els impactes del canvi climàtic, especialment als anomenats fenòmens extrems, com les onades de calor, les de fred o les sequeres, està en gran part determinada per la seva capacitat a accedir a aquests dos recursos bàsics.
Organització
La norma especifica que el Departament de Territori i Sostenibilitat té les competències i les responsabilitats en la planificació i execució de les polítiques climàtiques de Catalunya.