El Pla Estratègic ODS-TRAC és un projecte ambiciós i de llarg recorregut, que pretén reflexionar sobre la interrelació entre les actuacions de l’empresa i la seva empremta a l’entorn, introduint canvis reals per aliniar-se progressivament amb els objectius de desenvolupament sostenible.
En el moment en què vam començar a caminar no ens podíem imaginar encara l’abast total que l’aplicació dels ODS tindria per a TRAC. Ara seguim fent camí, mirant el punt on ens trobem ara i determinant quin ha de ser el full de ruta a seguir marcat per l’Agenda 2030. Nombroses accions importants ja les anem aplicant des de fa temps, com el suport convençut a projectes de responsabilitat social corporativa, i moltes altres les vam iniciar amb convenciment, com la difusió dels ODS des de les plataformes pròpies, o l’encàrrec d’auditories de sostenibilitat en diferents àmbits de l’empresa, que han de suposar un canvi important a nivell energètic, de gestió de residus i de contaminació ambiental.
Així doncs aquest Pla Estratègic ODS-TRAC és un recull dels nostres passos per portar el canvi de TRAC cap a un nou TRAC més sostenible i amb molt més valor per oferir a l'entorn i a la societat en general.
La dotació pressupostària anual continuada de TRAC als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), incloent les donacions i aportacions a entitats socials, està actualment al 7% del benefici de l'empresa, dels quals un 3% es destinen a donacions a entitats socials.
PAS 1. TRAC com a altaveu dels ODS
El primer pas que TRAC va fer en la direcció plantejada pels ODS consistía en donar una empenta a la META NÚMERO 4 que les Nacions Unides ja van plantejar a l’any 2018 i que deia que “El 2020 el 100% de la població espanyola hauria de conèixer l'Agenda 2030 i estar sensibilitzada sobre l'abast de les transformacions que l'Agenda 2030 comporta.” Així, TRAC se sumava a la campanya per convertir-se com a empresa en un altaveu dels ODS, ajudant a difondre i a impulsar el compliment de l'Agenda 2030.
QUÈ FEM?
1.1. Difondre quins són els 17 ODS que demana l'Agenda 2030 a través de les plataformes pròpies, com la web TRAC o les nostres xarxes socials. Publiquem periòdicament notícies i articles relacionats amb els avenços cap al compliment de l’Agenda 2030 en el món empresarial, el govern, la societat en general o a TRAC.
1.2. Fer campanya de màrqueting intern comunicant al personal TRAC tot el projecte ODS que l’empresa pretén abarcar i que els afectarà també directament en la seva feina diària a l’empresa. Es tracta de conscienciar també des de dins, per tal que el projecte agafi més consciència i impuls, i també pugui expandir-se més enllà a través dels seus propis contactes laborals i personals.
PAS 2. Continuar donant suport a projectes de Responsabilitat Social Corporativa
En aquests moments, i amb més convenciment que mai, continuem la línia de suport TRAC a projectes RSC de tots els àmbits: local, internacional, social, humanitari, sanitari i educatiu amb els que ja venim col·laborant des de l'any 2014. Els ODS 1-2-3-4-10-12 parlen directament de mesures per combatre la pobresa, la fam, les epidèmies, la falta d’educació, les desigualtats, i els projectes RSC treballen per pal·liar tots aquests problemes a nivell internacional.
QUÈ FEM?
2.1. Continuem donant suport i col·laborant amb projectes RSC d'entitats amb les que ja tenim un fort compromís adquirit. Aquestes són les entitats i els projectes amb els que TRAC ha col·laborat:
-
CREU ROJA: Aliança Humanitària per l’Alimentació Infantil, Projecte de Vulnerabilitat energètica, Atenció integral a persones sense llar i Programa d’Acollida i Integració de la població refugiada.
-
GAVI ALLIANCE
: Aliança Empresarial per a la Vacunació Infantil.
-
METGES SENSE FRONTERES: Ajudes d'emergència a les persones més vulnerables de tot el món.
-
INSTITUT DE RECERCA DE L'HOSPITAL VALL D'HEBRÓN: Suport a l'Àrea d’Investigació d’Oncologia Infantil.
-
HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU: Col·laboració en el programa d'ajuts a l'hospital.
-
FUNDACIÓ EDUCACIÓ SOLIDÀRIA: Donatiu per a projectes educatius internacionals al Senegal i a Mèxic.
-
FUNDACIÓ TOT RAVAL: Rehabilitació dels locals de 4 entitats socials del barri. Donatiu per la situació d'emergència social al barri del Raval durant la pandèmia de la Covid-19.
-
FUNDACIÓ MAMBRÉ: Donació per habitatges dignes per a persones sense llar.
-
COAC: Patrocini de les Jornades sobre Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic de l'AADIPA. Patrocini del Congrés Nacional sobre ceràmica Nolla.
-
CAATEEB: Patrocini del Simposium sobre Rehabilitació. Patrocini dels actes del 75è aniversari. Col·laboració amb el codi deontològic.
-
REUTILITZACIÓ SOCIAL TRAC: Reutilització de lones d'obra i donació de material a entitats socials.
-
AMNISTIA INTERNACIONAL: Donació per accions en defensa dels drets humans.
-
WWF: Donació per actuacions en defensa de la natura.
-
UNICEF: Donació per la lluita pels drets de la infantesa.
-
PLAN INTERNACIONAL: Donació per l'assistència a la infantesa internacional.
-
AYUDA EN ACCIÓN: Donació per accions per la millora de la vida dels més vulnerables.
-
ACNUR: Donació per l'ajuda humanitària a refugiats i desplaçats.
-
FAADA: Donació per l'acció en defensa dels animals.
2.2. Accions RSC d'emergència. Davant de les crisis globals que ens afecten i ens fan trontollar de manera directa, TRAC intenta dur a terme accions d'emergència des de la responsabilitat social que té com a empresa i amb la voluntat de promoure iniciatives que ajudin a construïr un món més just, amb valors de pau, salut, solidaritat i igualtat per a tothom.
-
EMERGÈNCIA DE REFUGIATS D'UCRAÏNA: A inicis del 2022 es va realitzar una actuació d'emergència a Ucraïna per prevenir el tràfic de persones a les zones frontereres de la guerra. De la mà de Somriures de Bombai, organització humanitària dedicada i compromesa al treball per l'erradicació del tràfic de persones durant dècades a l'Índia, TRAC va decidir donar suport i intervenir en el conflicte europeu, tot mobilitzant recursos a la frontera d'Ucraïna amb Polònia. Amb aquesta ajuda econòmica es va permetre comprar materials i productes que responien a les necessitats reals de les persones que arribaven cada dia a Polònia fugint de la guerra, i es van poder organitzar els viatges amb autobús dels refugiats (la majoria dones i nens) d'una manera coordinada, perquè puguessin arribar a Espanya. Així mateix, TRAC també va avançar el seu conveni de col·laboració anual amb l'entitat humanitària Creu Roja per poder atendre l'emergència dels refugiats ucraïnesos que entraven al país, alhora que continuava recolzant els col·lectius més vulnerables de la nostra societat als que any darrera l'any es dirigeix l'aportació de l'empresa.
-
PANDÈMIA DE LA COVID-19: Des del març 2020, inici de la pandèmia, TRAC va realitzar diferents accions directes per intentar ajudar als col·lectius més necessitats enfront al coronavirus: el personal sanitari, la gent gran i els barris que es trobaven en situació d'emergència social. Les accions van ser les següents:
-
Entrega de 980 mascaretes FFP2 als sanitaris que treballaven als centres d’atenció per a la gent gran i convalescents Can Torras d’Alella, La Torrassa de Collblanc, El Carme de Badalona i la Fundació Pere Relats de Barcelona.
-
Entrega de 80 vestits de protecció per a les residències de gent gran La Torrassa de Collblanc i la Fundació Pere Relats.
-
Donació d’alumini com a material base per crear 10.650 pantalles protectores per a centres sanitaris, residències d’avis, cossos de seguretat i altres col·lectius en risc durant la pandèmia.
-
Entrega de 385 pantalles de protecció a l’Hospital Vall d’Hebrón, centre de referència de l’àrea d’atenció integral de salut de Barcelona Nord, que atén una població de més de 430.000 persones.
-
Donació urgent a la Fundació Tot Raval per paliar la situació d’emergència social del barri i donar suport a les obres interiors de la nova seu de la fundació.
-
Donació de mascaretes reutilitzables per a la plantilla TRAC i familiars.
-
Creació de packs de mascaretes FFP2 per entregar als clients.
2.3. Fer difusió dels projectes en els que TRAC participa, a través dels nostres canals habituals (web, xarxes, documents comercials, e-mailings màrqueting) i sempre lligant-ho als objectius ODS. La intenció és mostrar als clients i a altres empreses com es pot actuar amb els ODS de manera directa pels col·lectius més desfavorits de la societat.
2.4. Implicació de la plantilla TRAC en activitats RSC. El 2021 es va organitzar una visita amb la plantilla a l'entitat social Impulsem, ubicada al barri del Raval i dirigida a donar formació i acompanyament en la recerca d'ocupació laboral a grups socials vulnerables del barri. El 2022 la plantilla TRAC es va desplaçar fins el Centre Logístic Humanitari de la Creu Roja, ubicat a la localitat de Sant Martí de Tous. Un centre de divulgació i sensibilització, amb la missió de ser un Hub en temes humanitaris i d'emergències, un espai on es rendeixen comptes i es dóna a conèixer la traçabilitat de l'acció de la Creu Roja a nivell internacional, nacional i local. Aquest 2023 s'ha realitzat una visita a la Fundació Tot Raval, que treballa per la millora de la qualitat de vida al barri a través de la coordinació i treball en xarxa dels agents del territori en els àmbits social, cultural i econòmic i comercial. Aquesta entitat amb la que TRAC manté un vincle de col·laboració des de fa anys, ha estat guardonada enguany amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Totes aquestes activitats es realitzen seguint els objectius de sensibilitzar i conscienciar en la igualtat i integració social, inclosos en l’ODS 10, de combatre les desigualtats socials.
PAS 3. Accions sostenibles des de l'oficina
Apart, amb tot el que hem anat aprenent sobre els ODS, resulta fàcil adoptar una nova mirada cap a allò que ens envolta a l’àmbit laboral. Hi ha petites accions que es poden dur a terme a nivell d’oficina i que signifiquen un pas pràctic i un exemple per a altres empreses disposades a treballar pel desenvolupament sostenible, la cura del planeta i la millora de les condicions socials.
QUÈ FEM?
3.1.
Utilització de paper sostenible. Tot el material corporatiu que s’entrega a clients i que ha sortit de la impremta està imprès en paper i cartolina amb
certificat FSC (Forest Stewardship Council) que tenen les impremtes i que certifica que:
-
protegeix i conserva els ecosistemes i els boscos amb alt grau de conservació.
-
respecta els drets dels treballadors, de les comunitats i les poblacions indígenes.
-
construeix mercats, afegint el millor valor i creant un accés equitatiu als beneficis.
Continuar en aquesta línia ens permetrà aliniar-nos amb l’ODS 15 de protegir i promoure l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de forma sostenible, lluitar contra la desertificació, i l’ODS 6 de garantir la disponibilitat d'aigua i la seva gestió sostenible.
3.2. Fomentar el reciclatge de paper, plàstic i altres. Oferim als treballadors punts de reciclatge a l’abast pels diferents materials que es troben a l’oficina (paper, plàstic, piles, cartutxos de tinta...), de manera que el reciclatge sigui el màxim possible i no es generin brosses mixtes. I realitzem una destrucció i un reciclatge sostenibles de la documentació TRAC important a través d'una empresa especialitzada en aquests serveis. Acció aliniada amb l'ODS 12 de garantir modalitats de consum i producció sostenibles, l'ODS 13 d’acció per combatre el canvi climàtic, l'ODS 14 de conservar dels oceans i els mars, i l'ODS 15 de protecció dels ecosistemes terrestres.
3.3. Oferir formació professional i creixement personal a la plantilla TRAC. Cada any es planteja un calendari formatiu que fomenta i potencia les aptituds, actituds i sensibilitats de tot el personal TRAC. S'ofereixen cursos formatius específics (teoria del management i cultura del treball, economia de l'atenció, eudaimonia i phronesis aristotèl·lics, rehabilitació saludable, bioconstrucció i sostenibilitat, SATE i morters monocapa, control de qualitat, façanes ventilades, PRL), càpsules formatives de salut i benestar (mindfulness, hàbits saludables per la gestió de l'estrés, batch cooking, bioenergètica) i activitats de Team Building amb visites culturals (Sagrada Família, el Monestir de Sant Benet, el Born Centre de Cultura i Memòria, el Palau Güell). Vinculat a l’ODS 4 d’educació de qualitat i l’ODS 8 de treball decent.
3.4. Compartir cultura i valors amb la plantilla TRAC a través de la newsletter setmanal Lectures Compartides, en la que TRAC difon continguts d’actualitat sobre temes de sostenibilitat, responsabilitat social corporativa, ODS, economia, filosofia, psicologia, urbanisme, educació, etc.
3.5. Afavorir la igualtat de condicions laborals sense discriminació de gènere. Seguint l’ODS 5 d’aconseguir la igualtat entre els gèneres, amb igualtat salarial: per la mateixa feina, la mateixa retribució.
3.6. Afavorir la qualitat de vida i la conciliació dins l’àmbit laboral. En base a l’ODS 8 de treball decent i creixement econòmic i l’ODS 10 de reducció de les desigualtats.
QUÈ NO FEM?
3.7. Realitzar impressions innecessàries. Pensar abans d’imprimir, si realment és necessari fer-ho, o si es pot consultar el document a nivell digital. Evitar dins del possible les impressions innecessàries i reduir el consum i malbaratament de paper, seguint l’ODS 12 de garantir modalitats de consum i producció sostenibles.
3.8. Oferir materials corporatius de plàstic als clients. No enquadernem documents amb portades plàstiques, únicament amb cartolines certificades amb el segell FSC, provinents de boscos gestionats sosteniblement. No creem bosses de mostres de plàstic PVC. Acció aliniada amb l’ODS 12 de consum responsable, l’ODS 13 d’acció per combatre el canvi climàtic, l’ODS 14 de conservar dels oceans i els mars, i l’ODS 15 de protecció dels ecosistemes terrestres.
3.9. Comprar sense consciència de sostenibilitat. No oferir als clients elements innecessaris i que possiblement no utilitzaran, fabricats amb materials plàstics contaminants. Fomentar el consum responsable i la presa de consciència dels recursos limitats. Seguint l’ODS 12 per garantir modalitats de consum i producció sostenibles.
PAS 4. Auditoria de sostenibilitat TRAC
Des de TRAC hem iniciat un procés d'auditoria d'algunes de les parcel·les que constitueixen l'empresa, en favor de la sostenibilitat i el medi ambient. Es tracta de dur a terme un estudi valoratiu del cost mediambiental que tenen alguns processos de treball de TRAC, per poder avaluar quines serien les millores més substancials i dur-les a la seva aplicació.
QUÈ FEM?
4.1. Obtenir el certificat de gestió sostenible dels residus a les obres. Iniciem un estudi de viabilitat de l’aplicació del Certificat Recons de Responsabilitat Mediambiental de la Construcció del Gremi de Constructors a les obres TRAC. Continuem valorant la viabilitat real de com dur a la pràctica la gestió de residus d'obres en rehabilitació de manera més respectuosa amb el medi ambient. Aquest 2024 s’acabarà de valorar la implementació del segell de sostenibilitat i gestió responsable dels residus d’obres RECONS impulsat per l’Agència de Residus de Catalunya. Objectiu ODS 12 de gestió ecològicament racional de residus.
4.2. Utilitzar lones sostenibles a les bastides. Hem fet estudi per buscar alternatives a les lones estàndard publicitàries que TRAC penja a les bastides, amb propostes més sostenibles, menys contaminants pel tipus de material utilitzats i per la tinta aplicada. Vam començar a provar la durabilitat de lones sostenibles ECO amb un tractament Pureti afegit, que ajuda a millorar la qualitat de l’aire a la bastida absorbint el mateix CO2 que 1 arbre/ per cada 3m2. Aquest material no resisteix prou en lones publicitàries grans exposades als exteriors de les bastides. Seguirem cercant noves propostes que el mercat publicitari ofereixi. Acció alineada amb l'ODS 12 de reducció de la generació de residus.
4.3. Elements de protecció més sostenibles. Hem encarregat una auditoria per trobar una alternativa realitzada en material més sostenible a les proteccions dels peus de les bastides d’obra que actualment estan fabricades en material polipropilè. Seguint també l'ODS 12 de producció responsable.
4.4. Reutilització de xarxes de protecció. Implantació d'un pla de reutilització de les xarxes de protecció de les bastides, garantint les seves condicions òptimes, tant a nivell estètic com de protecció, i evitant així un cost mediambiental elevat al llarg de l'any. ODS 12 de consum responsable.
4.5. Auditoria del parc mòbil. Vam encarregar una auditoria de sostenibilitat del parc mòbil de TRAC, per avaluar els vehicles que utilitza el personal propi i plantejar la necessitat d'utilitzar vehicles menys contaminants, com serien els elèctrics, amb menor emissió contaminant de CO2 a l'atmosfera. Els vehicles de motor que circulen a la Unió Europea (cotxes, camions, furgonetes, motos) són els responsables directes del 25% de les emissions de diòxid de carboni, del 66% de les emissions d'òxids de nitrogen i del 80% de les emissions de carboni. L'auditoria de sostenibilitat del parc mòbil és una acció estretament vinculada a l'ODS 7 per garantir l'accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna per a tots, i a l'ODS 11 de reduir l'impacte ambiental negatiu per càpita de les ciutats, fent especial atenció a la qualitat de l'aire.
Un dels grans avantatges dels vehicles elèctrics és que produeixen "zero emissions", és a dir, no contaminen la nostra atmosfera:
-
No emeten ni òxid nitrós ni partícules de sutge, dues de les substàncies tòxiques que més incidència tenen en la salut de les persones que viuen en grans ciutats.
-
No emeten diòxid de carboni per la qual cosa contribueixen activament a mitigar el famós "efecte hivernacle".
-
No emeten soroll, no són causa directa d'un altre tipus de contaminació que afecta greument la nostra qualitat de vida i la del nostre planeta: la contaminació acústica.
A finals d'aquest 2023 ha tingut lloc la compra de la nova flota de 22 motos elèctriques, fent realitat la transició de la flota de vehicles de gasolina a vehicles elèctrics i retirant de la circulació a la ciutat de Barcelona l'antiga flota de motos de combustible. Aquesta iniciativa, alineada amb el projecte de Responsabilitat social i Objectius de desenvolupament sostenible recollit al punt 1.2.15 dels principis corporatius de l'empresa, reflecteix el compromís de TRAC amb la reducció d'emissions de CO2 i el suport a la indústria local. Un aspecte rellevant d'aquesta transició ha estat la decisió de dissenyar i fabricar nous vehicles a prop de Barcelona, aprofitant la indústria de moto elèctrica significativa amb productes de qualitat que es troba a l'àrea metropolitana. Aquesta elecció té com a objectiu no només afavorir l'economia local, sinó també reduir les emissions associades al transport des del punt de fabricació fins a la nostra empresa.
4.6. Auditoria energètica de les oficines TRAC. Al 2021 s'encarregà una auditoria energètica de les oficines TRAC, per veure quina optimització es podia fer en matèria de sostenibilitat. Acció vinculada a l'ODS 7 de garantir l'eficiència energètica.
Més informació sobre els ODS: