- El Govern municipal acorda amb Junts per Catalunya la posada en marxa d’aquest nou recurs per promoure les rehabilitacions del parc residencial existent, la millora de les condicions dels habitatges i la generació d’ocupació
- Treballarà per reduir a la meitat els temps de tramitació de les llicències de grans rehabilitacions, que actualment són d’uns 7 mesos de mitjana, i s’informarà i acompanyarà els promotors per agilitzar els processos
- Oferirà assessorament de tot tipus i elaborarà un catàleg de bones pràctiques que tindrà en compte els materials, l’estat de les edificacions i el clima
- Recollirà les demandes i necessitats del sector i les propostes del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), l’Observatori de la Rehabilitació arquitectònica (OBRA) i els col·legis professionals
Barcelona estrenarà aquest octubre una unitat especialitzada que promourà la rehabilitació d’edificis, n’agilitzarà els tràmits i l’atorgament de llicències i afavorirà la generació d’ocupació vinculada al sector. El Govern municipal ha acordat amb el grup municipal de Junts per Catalunya la posada en marxa del nou servei, que passarà a ser el punt de referència pel que fa als projectes, consultes i gestions relacionades amb aquestes actuacions. La unitat tindrà en compte les demandes i necessitats del sector i recollirà les propostes del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), l’Observatori de la Rehabilitació arquitectònica (OBRA) i els col·legis professionals.
En l’escenari post-pandèmia i d’emergència climàtica actual, és més important que mai fomentar les millores ambientals, de confort i de salut dels edificis. La rehabilitació dels immobles i pisos existents és fonamental, perquè permet millorar l’eficiència energètica del parc residencial construït, reduir les emissions, preservar el patrimoni i fer que la ciutadania tingui unes llars amb bones condicions i una bona qualitat de vida. Al mateix temps, cal oferir noves oportunitats laborals i promocionar l’economia circular, la creació de llocs de treball verds i de proximitat.
L’obertura de la unitat especialitzada vol incentivar tot això. Serà una finestreta única que s’encarregarà de vetllar per l’atenció especialitzada al ciutadà, la tramitació de les llicències de gran rehabilitació i el seguiment dels expedients. I farà difusió de bones pràctiques en la rehabilitació.
Un dels punts claus per posar facilitats a les rehabilitacions és reduir els temps de tramitació de les llicències. L’any passat, el consistori va concedir 1.088 llicències entre les d’obra nova i les de gran rehabilitació, de les quals el 10,6% van ser de gran rehabilitació. Actualment, es concedeixen en una mitjana de 7 mesos, i un dels objectius de la unitat de rehabilitació serà fer un seguiment acurat dels terminis per reduir-los a la meitat. Per això, s’informarà i acompanyarà els promotors en el procés de tramitació de permisos i es garantirà la comunicació àgil i el seguiment d’expedients durant tot el procés, oferint interlocutors accessibles.
A més, per garantir la qualitat de les rehabilitacions s’elaborarà un catàleg que reculli bones pràctiques per a la gran rehabilitació adaptades a Barcelona, tenint en compte els materials, l’estat de les edificacions i el clima. Es difondrà per diferents canals i s’oferirà assessoria específica per als projectes que ho requereixin. La unitat també farà propostes d’incentius econòmics i bonificació dels ICIOs durant el període de tràmit de llicències i obra.
La unitat de rehabilitació es posarà en marxa aquest mateix mes a les oficines municipals de l’avinguda Diagonal, 240, i comptarà amb un equip de tècnics especialitzats en les àrees implicades en la rehabilitació, com ara la de llicències, la de patrimoni i advocats. D’inici s’obrirà la finestreta única per a la sol·licitud de llicències majors, l’assessoria i la difusió de bones pràctiques. Més endavant, s’activarà la sol·licitud i assessoria de les llicències de gran rehabilitació.
Barcelona enforteix així l’aposta per la rehabilitació, que es reflecteix també en la recent convocatòria d’ajuts a la renovació d’habitatges per al 2020, centrada en l’emergència climàtica i la reactivació econòmica. La despesa total d’enguany és de 20,5 milions d’euros repartits en diferents línies d’ajuda: elements comuns, interiors d’habitatges, rehabilitació d’edificis amb comunitats vulnerables i territoris específics.
Podeu consultar la notícia a Betevé:
https://beteve.cat/politica/ajuntament-tramits-agils-llicencies-obres-rehabilitacio-edificis/