Els treballs de rehabilitació i restauració de la Casa Pia i Batlló, situada a la Rambla de Catalunya 17, a l'Eixample de Barcelona han arribat a la seva fi. Després de dos anys, l'equip tècnic de TRAC ha donat per acabada la seva col·laboració per aconseguir tornar la identitat a aquest destacat edifici patrimonial, que forma part de la història urbana de la ciutat de Barcelona.
Es tracta d'un edifici modernista de 1896, inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i en el catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Barcelona. L'edifici va ser edificat entre els anys 1891-1896 i és una de les obres més representatives de l'arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas, a cavall entre el modernisme, l'eclecticisme i l'historicisme.
Josep Vilaseca i Casanovas (Barcelona, des del 1848 fins 1910) és un dels arquitectes més interessants que van construir a Barcelona durant el període de finals de segle XIX, formant part de la generació de Lluís Domènech i Montaner. Va ser l'arquitecte que va dissenyar l'Arc de l'Triomf per a l'Exposició Universal de 1888.
Per a la realització del projecte de la Casa Pia i Batlló, Vilaseca es va recolzar en els seus col·laboradors habituals: Sancristòfol, en l'apartat del ferro i la forja i Jaume Pujol i Bausis, en la ceràmica de l'edifici, especialment en la que adornava les torretes superiors. Es considera una de les primeres mostres del modernisme català. Durant els seus més de cent anys de vida, l'edifici ha patit diverses mutilacions que, malgrat tot, no han aconseguit reduir el seu esplendor.
Fotografía de la Casa Pia i Batlló a principis del sigle XX
Els seus elements més destacats són la tribuna central, amb baranes i detalls escultòrics de pedra, i les tribunes poligonals dels angles, que pugen cap amunt coronades amb unes torretes de ferro forjat i vidre. Entre els diferents elements ornamentals que es combinen en tot l'edifici destaca la presència constant del drac, tant en els relleus de pedra com en els de ferro forjat.
Abans de la rehabilitació, l'edifici es trobava en un estat de deteriorament important. La pedra de la façana presentava una capa de material afegida i aquesta capa en algunes zones havia espatllat la pròpia pedra.
Estat de deteriorament dels detalls de la façana abans de el procés de rehabilitació
Les actuacions que s'han anat realitzant a les façanes, la tribuna principal i les torres de l'edifici han estat les següents:
FAÇANES
- Neteja de la totalitat de la façana tant amb tècniques manuals, aigua a pressió, com amb tècniques mecàniques a les zones més ornamentals.
- Repicat i reconstrucció de cantells de balcons per recuperar les motllures originals.
- Reconstrucció de baixos i solera de balcons i impermeabilització.
- Unificació cromàtica de paraments, emmarcaments i torres de pedra natural.
- Restauració de la totalitat de la barana de la terrassa i subministrament i col·locació de noves ornamentacions de tancament.
- Restauració de la cornisa i escòcia inferior i unificació cromàtica de les dues zones.
- Restauració de baranes de forja i aplicació de pintura per elements metàl·lics.
- Reparació i / o substitució de persianes de llibret.
- Unificació cromàtica de fusteries de fusta i metàl·liques.
TRIBUNA PRINCIPAL
- Recuperació d'ornaments mitjançant motlles en obra.
- Unificació cromàtica.
TORRES
- Recuperació de la ceràmica perduda de les dues torres de la finca.
- Unificació cromàtica.
Després de la rehabilitació, s'ha aconseguit dignificar l'edifici patrimonial i s'ha fet un pas més en la cura del llegat arquitectònic de la ciutat. Un orgull per a l'equip TRAC haver pogut formar part d'aquest projecte.
Imatges de l'edifici després dels treballs de rehabilitació i restauració