TRAC ha realitzat una nova sessió sobre filosofia emmarcada dins el seu pla formatiu anual orientat a les humanitats i dirigit a la plantilla. Aquesta formació, que ha dut el títol "Del tenir a l’ésser: fonaments per al desenvolupament d’una saviesa pràctica i un art de viure", i dirigida pel Doctor en Filosofia Joan González Guardiola, ha estat una nova oportunitat per a tota la plantilla TRAC de reflexionar al voltant d'aquests conceptes presents no només en l'àmbit personal sinó també en la concepció de la gestió empresarial.
 
Del tenir a l'ésser: dues orientacions vitals
 
El pensament d’Erich Fromm, un dels filòsofs i psicoanalistes més influents del segle XX, ens ofereix una reflexió profunda sobre la felicitat i el sentit de la vida. En un món on els ideals il·lustrats han estat erosionats, Fromm ens convida a redescobrir una filosofia que orienti la nostra existència cap a una vida més plena i autèntica. El seu concepte de la felicitat es centra en la distinció entre "tenir" i "ésser", dues maneres fonamentals d’existència que defineixen la nostra relació amb el món i amb nosaltres mateixos.
 
Fromm identifica dues maneres d’orientar-se al món, el tenir i l’ésser, que no són només maneres diferents de viure, sinó estructures de caràcter que influencien profundament la totalitat del que pensem, sentim i fem. Quan una persona orienta la seva vida cap al tenir, defineix la seva existència pel que posseeix i pel que pot arribar a tenir. Això inclou tant objectes materials com relacions personals, on altres persones poden esdevenir objectes de possessió sota la disfressa de responsabilitat i cura.
 
En contrast, l'orientació cap a l’ésser implica viure a través de les energies psíquiques humanes com l’amor, la raó i l’activitat productiva. Aquestes energies es desenvolupen i creixen a mesura que es practiquen i es comparteixen, a diferència dels objectes del tenir que es consumeixen amb el seu ús. L’orientació cap a l’ésser es manifesta en la capacitat de percebre, conèixer i assimilar allò desconegut i estrany, tant dins nostre com en el món exterior, estrenyent la nostra relació amb nosaltres mateixos i amb el nostre entorn.
 
La reflexió filosòfica no només és rellevant a nivell personal, sinó que té una gran importància en el context empresarial. Formar-se en filosofia, pot ser un camí de transformació de la cultura d’una empresa. Promou una orientació cap a l’ésser que fomenta el creixement personal dels treballadors, l’enriquiment de les relacions interpersonals i una major creativitat i productivitat. En un món corporatiu sovint dominat per l’orientació cap al tenir, incorporar una filosofia de l’ésser pot portar a un canvi significatiu en la manera com les empreses operen i com els treballadors viuen la seva vida laboral.
 
 
 

 

Paraules clau