La pandèmia ha posat a les clares amb nous arguments que les nostres cases, molt més tensionades que de costum, no són com voldríem. Assumpció Puig, degana de Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, urgeix a impulsar la rehabilitació d'habitatges per posar-les al dia i millorar la qualitat de vida. És una de les respostes que al seu parer s'ha de donar a aquesta crisi.
 
El confinament ens fa veure d'una altra manera les nostres llars.
 
Veiem la seva importància. No estàvem acostumats a passar a casa tant de temps, tantes persones alhora, teletreballant, seguint classes virtuals, aprofitant habitacions, passadissos ... I veiem que interiorment tenen dèficits, però també falla la relació amb l'exterior.
 
Els balcons, les terrasses...
 
Sí, i els terrats, tan comuns a les nostres ciutats, que solen estar en desús i plenes d'instal·lacions. Aquesta mirada a l'exterior és fonamental. Els habitatges s'havien tancat cap a dins per protegir-se de la contaminació i de soroll.
 
Just el que no hi ha hagut durant el confinament.
 
Sí. I veiem amb més claredat que necessitem ciutats agradables, saludables.
 
La rehabilitació, tan reivindicada pels arquitectes i que segueix sent una assignatura pendent, és la solució?
 
Ara és el que toca. No hi ha excusa, és urgent rehabilitar el parc d'habitatges, que és molt antic. Portarà benestar als seus residents i a les ciutats. És una oportunitat per fer un salt necessari cap a l'eficiència energètica o l'accessibilitat. I reactivarà l'economia. Per cada milió d'euros invertits en obra nova es generen 12 llocs de treball. Rehabilitant, divuit.
 
Quin paper han de tenir les administracions?
 
Liderar polítiques públiques d'impuls a la rehabilitació i també a l'edificació d'habitatge social i assequible, ara encara més necessària que abans. Al costat de la iniciativa privada, amb creativitat i visió estratègica. La societat ho demana.
 
 

(Entrevista publicada per Òscar Muñoz a La Vanguardia a data 02-06-20)


 

Font

Paraules clau

Serveis associats