El Govern de la Generalitat, a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), ha posat en marxa una campanya d’informació i sensibilització adreçada als propietaris dels 68.000 edificis que van ser construïts abans de l’any 1960 i que ja fa mesos estan obligats a presentar la Inspecció tècnica de l’edifici (ITE), i encara no ho han fet.

L’AHC farà arribar una carta informativa als presidents de les comunitats de propietaris d’aquests immobles, on s’informarà del funcionament del procés d’inspecció i on cal adreçar-se per dur-lo a terme. A més, també s’explicarà la necessitat d’haver presentat la ITE per poder accedir als ajuts públics de rehabilitació i les possibles sancions previstes a la Llei del dret a l’habitatge, que poden anar des dels 9.000 fins als 90.000 euros, en el cas que es produeixi algun incident que afecti a béns o persones.
 
Col·laboració dels col·legis professionals i del món local
 
A banda de l’enviament d’aquestes cartes, que compta amb la col·laboració dels col·legis professionals, la Generalitat informarà sobre la campanya a totes les Oficines Locals d’Habitatge que tinguin conveni amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. El Govern farà arribar una carta de la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, a les autoritats i tècnics del món local, a través de les entitats municipalistes, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). 
 
D’altra banda, la Generalitat disposarà en breu d’una eina informàtica en línia a disposició dels ajuntaments, per treballar de manera coordinada la qüestió de les ITE. Igualment, en el marc de la fira Barcelona Building Construmat 2017, demà divendres 26 de maig, hi ha programada una conferència sobre aquesta campanya informativa de les ITE a l'estand de la Generalitat de Catalunya. La conferència serà a les 11.15 hores i anirà a càrrec del Director de Qualitat de l'Edificació i Rehabilitació de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, Jordi Sanuy.
 
Les ITE: una eina clau per a la bona salut del parc d’habitatges del país
 
La conservació i rehabilitació dels edificis, especialment en nuclis antics, és una tasca que cal dur a terme conjuntament entre administracions i agents del sector i que té un paper clau a mig i llarg termini en la salut del parc d’habitatges del país.
 
La responsabilitat de passar la ITE recau sobre la comunitat de propietaris o el propietari únic, quan sigui el cas, que és qui ha de contractar un professional qualificat (arquitecte, arquitecte tècnic o aparellador) per dur a terme la inspecció i l’informe corresponent. Un cop fet aquest informe, qui representa la comunitat ha de lliurar-lo a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya en un termini màxim de 4 mesos.
 
La Inspecció tècnica de l’edifici és una oportunitat per conèixer en quin estat està i per impulsar-ne el deure de manteniment, la rehabilitació i la millora (accessibilitat, sostenibilitat i funcionalitat) mitjançant un Programa de Rehabilitació que la comunitat haurà d’aprovar posteriorment, d’acord amb les vostres possibilitats i necessitats.
 
La ITE està regulada en el Decret 67/2015, i l’incompliment de l’obligació de passar-la és una falta greu, segons disposa la Llei del dret a l’habitatge, i pot comportar sancions que van des dels 9.000 fins als 90.000 euros, en el cas que es produeixi algun incident que afecti a béns o persones. Així mateix, la presentació de la ITE és necessària per poder accedir als ajuts públics de rehabilitació i per transmetre els vostres habitatges.

 

Font

Paraules clau

Serveis associats