El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar el 13 de juliol el text de la Llei de l'Arquitectura, que entra en vigor a partir del 2 d'agost.
 
El Parlament de Catalunya va aprovar la llei el passat 28 de juny amb 98 vots a favor (Junts pel Si, Catalunya Sí Que És Pot, Partit Socialista i Partit Popular), 9 en contra (CUP) i 25 abstencions (Ciutadans). Conclou així un procés iniciat fa quatre anys pel Departament de Territori i Sostenibilitat amb l'impuls del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i la col·laboració de diferents entitats, institucions, escoles d'arquitectura i arquitectes a títol individual.
 
La llei aprovada posa en valor l'interès públic de l'arquitectura i té per objectiu principal restablir el seu valor social i la tasca dels arquitectes per millorar el benestar de les persones. Es materialitza així en forma de llei una de les prioritats que té el Col·legi des de fa anys i que s'ha concretat amb diverses accions com la campanya "Sí a l'Arquitectura!" o el Congrés d'Arquitectura 2016, entre d'altres.
 
El degà del Col·legi d'Arquitectes, Lluís Comerón, es mostra convençut que "la llei ajudarà a que l'arquitectura pugui generar unes condicions de vida i entorns més òptims, millorant també les condicions laborals dels professionals que hi participen".
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, qualifica la nova normativa com una llei "de consens, pionera, inclusiva, modernitzadora i estructural". En aquest sentit, Rull assegura que "la llei aborda tots els vessants i totes les professions que intervenen en el procés de creació arquitectònica".
 
 

Punts clau de la Llei

La nova Llei conté mesures que per al COAC són essencials, com ara l'elaboració de continguts formatius sobre arquitectura a l'ensenyament; la creació de nous criteris i continguts tècnics per a la gestió i contractació administratives i, en l'àmbit de la contractació pública, la preeminència dels criteris de valoració de la qualitat arquitectònica per sobre dels econòmics i l'establiment de valors orientatius de referència per calcular el preu de les licitacions dels contractes públics.
 
 
 

4 anys de treball intens amb el consens de la majoria d'institucions

La Llei té el seu origen fa quatre anys, quan el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, amb el suport del COAC, va decidir iniciar el procés de redacció de la futura llei.
 
Durant aquest temps, s'ha comptat amb el consens de la majoria d'institucions vinculades: totes les escoles d'arquitectura catalanes, Arquinfad, Arquitectes per l'Arquitectura ... entre les principals, a més de col·legis professionals.
 
 
 

Una llei a l'altura d'Europa

La nova legislació segueix les diverses resolucions i recomanacions de la Unió Europea que aconsellen fomentar la qualitat arquitectònica i destacar el valor afegit que aporta el sector, tant des del vessant econòmic com cultural.
 
En aquest sentit, la Llei de l'Arquitectura és el primer text legislatiu de l'Estat d'aquest tipus i el segon d'Europa, després de la llei que va aprovar França l'any 2016.

Descarrega el text complert
 

Paraules clau

Serveis associats