VISITA GUIADA VIRTUAL AL PALAU DE LA GENERALITAT

El Palau de la Generalitat de Catalunya obrirà les seves portes per celebrar la diada de Sant Jordi, aquest any de manera virtual, d’acord amb les mesures preses per prevenir la COVID-19. La iniciativa, impulsada pels departaments de Cultura i de la Presidència, tindrà lloc dijous 23 d’abril a les 11.30 hores al canal Youtube de patrimoni.gencat.cat.

La visita virtual serà conduïda pel responsable de les visites guiades que habitualment es fan al Palau de la Generalitat de forma presencial. Durant el recorregut, es mostrarà l’edifici del Palau i les seves diverses estances: la Sala Torres-Garcia, la Capella de Sant Jordi, la Galeria Gòtica, la Sala Tarradellas i moltes més per on els i les visitants podran passejar gràcies a la tecnologia trekker de Google Street View que captura imatges panoràmiques en 360 graus, un projecte força complex que va suposar fer milers de fotografies de l’edifici. 

Entre altres espais i històries, es podrà veure els tres llocs de Palau on els capitells estan suspesos i no tenen columna, separats per dos-cents anys els uns dels altres, i conèixer anècdotes com la del fèmur de Sant Jordi, que algú se’l va endur el 1940 i anys més tard el va tornar, però sota secret de confessió. Una manera ben diferent de descobrir la història que hi ha darrere les parets d’aquest emblemàtic edifici, d’origen medieval.

Aquesta visita tan especial tindrà una durada de trenta minuts aproximadament i quedarà enregistrada, de manera que tothom pugui veure-la durant la Diada de Sant Jordi i posteriorment, als canals de difusió de patrimoni.gencat.

 

DIGITALITZACIÓ EN 3D DE LA CAPELLA DE SANT JORDI DEL PALAU DE LA GENERALITAT

Amb motiu d’aquesta Diada de Sant Jordi tan especial, el Departament de Cultura publica el model 3D de l’emblemàtica Capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat

Un model 3D que permet descobrir detalls de més a prop. El model 3D es pot visionar i giravoltar al perfil que té patrimoni.gencat a la plataforma 3D Scketchfab, on museus i institucions d’arreu del món estan publicant les seves col·leccions en 3D. També s’ha publicat un detall de la capella, la clau de volta, on també s’hi representa un Sant Jordi.


La digitalització d’aquest espai s’ha dut a terme a través de la tecnologia més avançada que existeix actualment, la generació de núvol de punts a partir de laserscan que permet obtenir un model 3D amb tota la informació morfològica de l’edifici escanejat. 
 
Aquesta digitalització s’emmarca en el projecte de digitalització del patrimoni cultural català que estan impulsant la Direcció General del Patrimoni Cultural i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, amb l’objectiu d’estudiar, conservar, protegir, difondre i fer més accessible a tothom el patrimoni cultural català. 

 

MUSEUS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Els museus de la Generalitat de Catalunya han preparat des de manualitats, recomanacions literàries, publicacions en línia i imatges de Sant Jordi per conèixer com ha evolucionat la seva iconografia al llarg de la història de l’art.

Sant Jordi en Família

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona proposa als més petits dues manualitats pensades per omplir la casa de la festa de Sant Jordi: una rosa en mosaic i un punt de llibre del mite de Perseu i Andròmeda, el paral·lel antic de la llegenda de Sant Jordi. 

El Museu d’Art de Girona, per la seva banda, proposa un conte a través del seu canal de Youtube, en el què el doctor Buscahistòries aprofita el Sant Jordi per explicar una història fascinant d'un cavaller, un nen molt entremaliat anomenat Pep i un tresor espectacular a Nova York. També ofereix dues activitats per fer en família: Un drac pintaré i Una rosa et regalaréa través de les quals proposen als més petits pintar dracs de la seva col·lecció i confeccionar roses de paper personalitzades.

Llegim la Història i el Patrimoni

El Museu d’Història de Catalunya anima a tothom a seguir gaudint de la història i la literatura des de casa, proposant alguns títols molt interessant sbre història medieval, moderna i contemporània. Totes les recomanacions aquí.

El Museu d’Arqueologia de Catalunya posa a disposició del públic llibres electrònics per PC i tauletes amb contingut multimèdia, catàlegs d’exposició i publicacions científiques i, des del dia 23 fins el diumenge 26 d’abril posa a disposició dels visitants del web www.mac.cat la descàrrega gratuïta del catàleg de l’exposició Art Primer. Artistes de la prehistòria. Tot aquest contingut està disponible al seu web.

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya també posa en obert al seu web noves publicacions digitals com és el catàleg Traços de llum. La col·lecció Duran de daguerreotips, d'Oscar González, que es podrà descarregar durant 48 hores (de dimecres a les 9 h a divendres a les 9 h), i el número 8 de la revista Eix, sobre cultura industrial, científica i tècnica, que dedica aquest dossier central a l'habitatge obrer. També promou els seus blogs temàtics dedicats a diversos temes relacionats amb el patrimoni industrial, científic i tècnic: Patrimoni industrialDones: indústria, ciència i tecnologiaDel telègraf a InternetHabitatge obrer, i Ferro

Finalment, el Museu d’Art de Girona, publica un repositori amb els catàlegs de les exposicions temporals i que es poden adquirir virtualment a la llibreria de la Generalitat.
 
Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya
En el marc del projecte 'Catalunya des dels arxius: esdeveniments, festes populars i altres celebracions', la Xarxa d’Arxius Comarcals convida a la ciutadania a celebrar Sant Jordi amb una selecció d’articles, exposicions virtuals, cursos, premis i concursos i d’altres activitats que poden ser del vostre interès. Tota la informació aquí

 


 

Font

Paraules clau

Serveis associats