El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Lluís Recoder, ha anunciat aquest dilluns la confecció d'una llei catalana sobre canvi climàtic, amb l'objectiu d'establir les bases per a la construcció d'una economia baixa en emissions de carboni i que inclourà aspectes de "fiscalitat verda". 

"La Generalitat treballa en l'elaboració d'una llei de canvi climàtic per situar Catalunya a l'avantguarda mundial" de la lluita contra el canvi climàtic, ha anunciat Recoder en roda de premsa per presentar l'agenda del Govern davant la cimera de Nacions Unides Rio +20, que se celebra a Rio de Janeiro (Brasil) entre el 20 i 22 de juny.

L'objectiu d'aquesta llei, per l'aprovació al conseller ha evitat fixar un termini però que en qualsevol cas serà abans del final de la legislatura, és l'evolució del model energètic actual cap a un altre amb més presència de les renovables i una "major transparència sobre els costos reals de determinats recursos ", ha assenyalat.

El conseller, acompanyat del secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, i la directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, ha precisat que el treball previ s'ha centrat en l'anàlisi de models europeus, i busca també una millor coordinació entre els diferents nivells de l'Administració per aconseguir els objectius comuns.

La llei pretén "utilitzar la capacitat fiscal per afavorir la transició" cap a una economia verda, ha assenyalat Recoder, que ha posat com a exemples la modificació de la llei d'hisendes locals perquè els ajuntaments puguin tarifar l'impost de circulació en funció de la contaminació de cada vehicle, o aprofundir en models que gravin més el consum excessiu de béns com l'aigua.

Rio+20

El conseller ha assenyalat també, referent a la conferència de Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible Rio +20, que Catalunya té previst assistir a les sessions plenàries en el marc de la delegació espanyola, i que porta més d'un any treballant per impulsar acords concrets.

Per això, compta amb la copresidència del Energy4sd, un grup que engloba governs subestatals del món, i aspira a convertir-se en una veu autoritzada en el context de la Mediterrània, ha explicat Subirà.

El reconeixement de l'ONU, en aquest sentit, podria dotar de més força a la reclamació catalana de participar de part dels recursos que generarà el mercat d'emissions de CO2, i que està previst que comenci a funcionar a partir del 2013.

Segons el parer de Llebot, Catalunya està disposada a assumir compromisos concrets de reducció de les emissions difuses-les que no estan subjectes a la normativa-, però per a això el Govern hauria de fer corresponsable i destinar part dels ingressos previstos pel comerç d'emissions.


 

Font

Paraules clau

Serveis associats