Biblioteques, arxius i centres de documentació són equipaments culturals i socials directament relacionats amb la memòria col·lectiva de cada comunitat. Encara trobem edificacions històriques expressament executades per a aquest ús que mantenen quasi intactes aquelles primeres organitzacions espacials. En altres, però, aquest arrelament a la història local ha fet que la custòdia de la memòria s’hagi anat ubicant en edificis patrimonials diversos i de diferents èpoques: cases de pisos, palaus, convents, hospitals i fàbriques, entre d'altres, que actualment salvaguarden records, veus, escrits i imatges del passat i del present de cada comunitat.
En el Curset d’enguany es proposa que aquesta arquitectura, oberta avui a la societat, que s’ha convertit en arquitectura de custòdia i és en si mateixa document patrimonial, disposi de la reflexió i del debat des de la interdisciplinarietat professional que treballa entorn a la preservació, la intervenció, la conservació i el manteniment del Patrimoni.
Darrere de cada curset hi ha la voluntat expressa de posar en valor la riquesa i la diversitat del Patrimoni Arquitectònic de cada comunitat, i enguany també es posa en el Patrimoni Documental. Es dupliquen objectius:
- Repensar els espais tradicionals de les biblioteques, vinculades a la història de cada comunitat. Posar en valor que l’arquitectura de les biblioteques és també l’expressió de la cultura d’una societat, i que intervenir avui és comprendre la comunitat, els canvis, les invisivilitzacions, les noves necessitats, les interrelacions, la sostenibilitat, el manteniment, les instal·lacions, l’organització. Les biblioteques s’estan convertint en una arquitectura social, amb horaris amplis, i per tant relacionada directament amb l’entorn cultural proper i alhora connectades internacionalment. Els espais han de donar resposta a la soledat per la lectura i l’estudi, incloure els espais de sensibilització històrica i els canvis tecnològics pensats des del punt de vista de la sostenibilitat.
- Donar accés i visualitzar els arxius. Els arxius realitzen el paper imprescindible de custodiar el patrimoni documental per garantir determinats drets i possibilitar l'elaboració de la memòria històrica basada en fonts fidedignes. Posar en valor, per damunt de les normatives de protecció, el valor documental del que ha representat cada arquitectura per a cada comunitat. Com establir polítiques de manteniment i recuperació de les memòries locals a través dels espais de custòdia. Interrelació entre centres de documentació, d’informació especialitzada que dona suport a una comunitat o professió específica. La digitalització i les xarxes permeten sumar esforços, compartir recursos, donar a conèixer el patrimoni cultural de forma ràpida i integradora.
Després de la darrera edició del Curset, que va ser totalment en línia per les circumstàncies en què ens trobàvem, aquest any es torna a la presencialitat. Les jornades tindran lloc a la Sala Mirador (8a planta de la seu de Plaça Nova), amb aforament limitat, i també es podran seguir en línia.
Col·laboració alineada amb els ODS
Programa XLIV curset de Patrimoni 2021