El passat 28 de novembre del 2019, el Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya va organitzar, amb la col·laboració del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, la Jornada Tècnica "Fauna protegida i edificis. Com compatibilitzar-ho?". 

Des de fa mil·lennis molts animals han aprofitat els nostres edificis per criar, tot aprofitant els ràfecs, cavitats o lleixes que històricament han tingut les nostres construccions. La majoria d’aquestes espècie son protegides, el que ens obliga a compatibilitzar les obres de rehabilitació amb la continuïtat d’aquests animals. Malgrat això les noves construccions fan que cada vegada els edificis siguin més hostils a la fauna. Com ho podem gestionar?

TRAC va assistir a la jornada per aprendre com protegir la biodiversitat a l'àmbit de la rehabilitació d'edificis de la ciutat de Barcelona i rodalies de la mà dels experts en ornitologia, arquitectura i paisatge urbà. La jornada estava orientada principalment a tècnics municipals, gestors de fauna i professionals de la construcció, però també era oberta a qualsevol persona interessada en aquesta temàtica. Es tractava de posar en valor, crear consciència i emprendre accions efectives a favor de la biodiversitat i la seva importància en la qualitat de vida als nostres entorns urbans.

 

Què podem fer els agents de la rehabilitació?

A les nostres ciutats tenim espècies que han colonitzat l’espai urbà intentant allunyar-se dels seus depredadors naturals i que ocupen les cavitats existents als edificis. Abans, l’arquitectura tradicional procurava cavitats i espais molt profitosos pel desenvolupament de la biodiversitat i avui dia es necessari que els preservem, tractem o reemplaçament degudament.

La rehabilitació dels edificis té un important paper en la preservació de la biodiversitat urbana des de l’aspecte dels volums arquitectònics emprats per la fauna. És per aquest motiu que, tots els agents de la rehabilitació, cal que tinguem molt present en projectes, tècniques i processos el següent decàleg:

 

DECÀLEG DE MESURES EN LA REHABILITACIÓ D'EDIFICIS

  1. En enfaixats de coronaments de façanes que comprenen ventilacions de cobertes a la catalana, deixar sempre lliure pas pels orificis, mai tapar amb xarxa. 
  2. En envans pluvials, ja sigui per a intervenció d’enfaixats amb malla o rehabilitació, respectar sempre els orificis de ventilació.
  3. Protegir les sortides de ventilacions de calderes o cuines que poden semblar cau per a aus.
  4. Donar visibilitat a vidres com ara finestres, baranes, tancaments de façanes amb elements tipus vinils per a evitar mortalitat d’aus per a impacte. Al mercat ara comencen a sortir vidres amb una malla que nosaltres no veiem però que els ocells sí que veuen (per ex. Ornilux).
  5. Evitar instal·lar xarxes o bastides en període de nidificació que no respectin l’accés als nius.
  6. No oclusionar ventilacions d’envans pluvials o cobertes a la catalana.
  7. Si és necessari col·locar un dispositiu anticoloms, en primera opció es recomanen els cables tensats. I si no hi ha més remei que col·locar punxes anticoloms, que sigui en grans superfícies planes. Òbviament mai posar-les punxes anticoloms properes a cavitats o llocs petits, i intentar únicament posar-les en llocs on els coloms siguin realment un problema, ja que atempten contra la integritat d’altres espècies.
  8. En cas de forats, evidentment no tapar-los, però si hi crien els coloms, es poden reduir a uns 10 cm x 5 cm, perquè els coloms ja no hi entrin i sí que ho puguin fer altres espècies.
  9. En fase de projecte, estudiar si el nostre àmbit d'intervenció afecta a la nidificació d’espècies.
  10. En fase de projecte, estudiar l'entorn amb el nostre àmbit d’intervenció i integrar elements de nidificació que ofereix el mercat segons l’espècie destinatària.
  11. En fase de projecte, estudiar l'entorn amb el nostre àmbit d’intervenció i integrar elements constructius que procuren cavitats de nidificació segons l’espècie destinatària.
  12. En fase executiva, si es localitzen aus o nidificacions notificar d’immediat al cos d’Agents Rurals de la corresponent ciutat i procedir segons les seves indicacions.
  13. En cas de que sigui imprescindible que la intervenció anul·li cavitats profitoses per aus, cal implantar mesures compensatòries. Estudiar les mesures degudament segons l’espècie destinatària.
  14. Prendre com a eina per a la protecció i integració de la biodiversitat urbana la publicació presentada en la Jornada Tècnica: "Arquitectura i fauna urbana. Solucions arquitectòniques en rehabilitacions i obra nova per integrar espais de nidificació i refugi"

https://bcnroc.ajuntament.barcelona.cat/jspui/handle/11703/115906

A favor de la biodiversitat i la qualitat de vida que aporta als nostres entorns urbans, és necessari que tots els agents de la rehabilitació d'edificis prenguem com a pràctica habitual totes aquestes mesures.

 

Ponències de les jornades

Totes les ponències de les jornades estan penjades a la web del RuralCat en els següents enllaços dins de l’apartat Transferència Tecnològica:

 

 

Acció aliniada amb els ODS

Participant a la jornada sobre Fauna protegida i edificis del Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i creant un decàleg de mesures per tenir en compte durant les rehabilitacions d'edificis, TRAC avança en el camí dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) plantejats per les Nacions Unides en l'Agenda 2030. L'ODS 11, sobre ciutats i comunitats sostenibles, l'ODS 15 sobre la vida terrestre, i l'ODS 17, que proposa crear aliances per aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible, són els tres objectius que TRAC afavoreix sensibilitzant-se en el tema de la protecció de la biodiversitat en la rehabilitació a la ciutat de Barcelona.

 


Programa de la jornada tècnica "Fauna protegida i edificis"
 

Paraules clau

Serveis associats