Des de fa més de quaranta anys l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA) del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya organitza el tradicional “Curset”, les Jornades Internacionals sobre la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic. Enguany s’ha celebrat la XLVa edició, del 15 al 18 de desembre, amb el títol "LLUÍS DOMÈNECH I MONTANER. Europa i més enllà".
 
TRAC patrocina per novè any consecutiu les jornades de Patrimoni de l'AADIPA, una cita inevitable per a tots aquells que estan interessats en el patrimoni arquitectònic del nostre país i de la resta de món, analitzat des de la mirada tècnica d'arquitectes i especialistes en la matèria. Una gran oportunitat per apropar-nos a la història i l'arquitectura, i un compromís amb el qual TRAC se sent molt orgullós de col·laborar.
 
La 45ª edició del tradicional curs de formació dedicada aquest any a la figura de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner no pretenia cobrir tota la producció arquitectònica i intel·lectual de Domènech i Montaner, sinó concentrar i profunditzar en el vessant arquitectònic de l’obra de l’arquitecte en el marc de la commemoració de l’any Domènech i Montaner el 2023.
 
Així doncs, s’ha analitzat l’obra domenequiana com a paradigma i figura cabdal del Modernisme català, posant en relleu les connexions i complicitats amb els moviments culturals europeus contemporanis. Igualment, el curset ha volgut comparar i complementar les intervencions en obres de Domènech i Montaner amb les intervencions en el patrimoni arquitectònic d’alguns dels seus paral·lels de l’Art Noveau, la Sezession, el Jugendstil o l’StyleLiberty durant el darrer terç del segle XIX i el primer del segles XX.
 
Més de 200 professionals especialitzats en la intervenció respectuosa en el patrimoni arquitectònic han participat de les jornades, que s’han celebrat a la Sala d’Actes de la seu del COAC a Barcelona.
 
El curs s’ha iniciat el dijous 15 amb unes visites matinals i un acte d’obertura dedicat a aprofundir en la figura de l’arquitecte, Domènech Transversal. Divendres i dissabte s’han analitzat diversos casos d’actuacions de restauració i adequació a nous usos d’edificis de l’arquitecte i també d’altres edificis de cronologia similar i d’àmbit europeu, com la Borsa d’Amsterdam, la Casa-Museu Victor Horta a Brussel·les i el Sanatori antituberculós de Paimio. Per últim, diumenge, a mode de cloenda, s’ha organitzat una visita al Recinte Modernista de Sant Pau, acompanyats pels professionals responsables de les obres de restauració i adequació a nous usos, gairebé 10 anys després de la seva finalització. Aquesta distància temporal ha permès tenir una major perspectiva de valoració dels treballs.
 
La imatge gràfica també ha incentivat una aproximació més a fons en l’obra de Domènech i Montaner, més enllà de la pell dels edificis, mitjançant un detall del seu dibuix d’una de les voltes de Sant Pau, homenatge a la cúpula alboaire de San Jerónimo de Toledo, en un exercici d’erudició sobre el saber constructiu històric. L’original es pot gaudir a l’Arxiu de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
 

Col·laboració alineada amb els ODS

Donant suport a les iniciatives de l'Agrupació per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic del COAC, TRAC dóna el seu suport als principis declarats en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides en la seva Agenda 2030. L'ODS 11, sobre protegir el patrimoni cultural del món, i l'ODS 17, que proposa crear aliances per aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible, són els dos objectius que TRAC afavoreix col·laborant amb les propostes de l'AADIPA.
 

Descarrega el programa del curs
 

Paraules clau

Serveis associats