resum

Els aïllants orgànics d’origen vegetal o animal tenen un impacte ecològic i mediambiental molt favorable ja que són materials renovables, reciclables, saludables i de baixa energia incorporada, en definitiva més ecològics.

L’aïllament tèrmic és un component essencial en la construcció d’edifici sostenibles, “[…] és l’únic material de l’obra que s’amortitza per l’estalvi econòmic que proporciona […]” (IDAE , 2008), casos d’estudi de l’Institut per a la diversificació i estalvi de l’energia (IDAE ) van concloure que l’estalvi econòmic en la factura de gas d’un habitatge típic d’Espanya pot representar el 30% de la seva despesa anual, és a dir una família que gasta una mitjana anual de 900€, pot estalviar 300€ anuals d’aquesta factura gràcies a l’aplicació d’aïllament tèrmic sol en les seves façanes principals (IDAE , 1999).

Una altra manera d’analitzar l’estalvi que suposa la incorporació dels materials aïllants tèrmics és per mitjà de la seva amortització. La rehabilitació d’edificis mitjançant la introducció o millora de l’aïllament tèrmic es considera el patró d’estalvi d’energia amb la millor relació entre el cost i el benefici, ja que la relació entre el cost total de l’obra i de l’aïllament es pot amortitzar entre 5 a 7 anys, i com que el material aïllant té una llarga vida útil es preveu un estalvi de 8 a 9 vegades més que el cost de tota la rehabilitació (IDAE , 2008). Per aquestes raons l’aïllament tèrmic és un element de gran importància per a la rehabilitació d’edificis, l’IDAE recomana que tots els projectes de rehabilitació considerin la integració d’aïllament tèrmic en l’envolupant de l’edifici encara que en l’objectiu del projecte no s’inclogui aquesta idea, és bo aprofitar una reforma per millorar l’eficiència energètica de l’edifici.

L’IDAE proporciona ajudes econòmiques per a propietaris que vulguin millorar l’eficiència energètica dels seus immobles per mitjà del programa d’ajudes per a la rehabilitació energètica d’edificis existents del sector residencial (PAREER) (IDAE , 1999).

 

(Article publicat amb autorització de Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona i de l’autor).
 

Paraules clau

Serveis associats