Aquest any, del 12 al 15 de desembre, se celebra la XLVII edició de les Jornades Internacionals sobre la Intervenció al Patrimoni Arquitectònic de l'AADIPA, sota el títol “Coderch i l'avantguarda catalana: del Grup R al Team 10”. Des de fa més de quaranta anys, l‟Agrupació d‟Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA) del Col·legi d‟Arquitectes de Catalunya organitza aquestes Jornades.
 
Aquesta edició se centra en la figura de Coderch, ideòleg i motor del Realisme Català, un intent inicial de superar el racionalisme del Moviment Modern i acostar-se a una visió més antropològica de la Modernitat, paral·lelament a l'informalisme de les arts. En aquestes jornades, es debatran dos aspectes clau: el paper de Coderch dins les avantguardes catalanes i internacionals, i els criteris de protecció i intervenció a l'arquitectura moderna a través de la seva obra.
 
El 1951, Coderch va fundar el GRUP R en el seu propi estudi juntament amb altres arquitectes catalans. La "R" representava tant "R-escat" com "R-ecuperació" de l'arquitectura del GATCPAC d'abans de la guerra. Tot i això, Coderch ja comportava la influència de l'arquitectura vernacular catalana, cosa que el va impulsar a buscar una via innovadora i crítica respecte al moviment modern. Aquest enfocament ens porta a considerar-lo com el pare del Realisme català, o millor dit, de la Vanguardia Realista catalana, com ho va definir Oriol Bohigas (Bohigas, 1968).
 
Aquest mateix any, Coderch va dissenyar el pavelló espanyol per a la Triennale di Milano i va triar Rafael Santos Torroella com a comissari dels continguts, en ple franquisme. Gràcies a aquesta Triennale, Santos Torroella va convocar nombrosos artistes republicans, com Artigas, Miró i un jove Guinovart, que va il·lustrar uns poemes de Lorca, el poeta assassinat pels falangistes (Altaió, 2024). Aquest pavelló, considerat el dels republicans, es podria veure com un segon Pavelló de la República, després del de Sert del 1937. Mentre que el primer representava el cubisme i el surrealisme, el segon ja anticipava l'informalisme. Va ser a Milà on Coderch va conèixer Harnden, Bombelli i possiblement Rudofsky, amb qui va mantenir una amistat durant tota la seva vida.
 
El 1959, la crítica de Coderch cap a la modernitat més ortodoxa, especialment cap a Le Corbusier, el va portar a unir-se al TEAM 10, de la mà de Sert. El TEAM 10 va ser un grup d'arquitectes joves encarregat d'organitzar el 10è Congrés CIAM, però que va acabar rebutjant-lo. Coderch i els seus companys van tancar els CIAM a causa del dogmatisme que limitava la creativitat, i van substituir les normes rígides per debats oberts sobre els projectes. Van rebutjar el racionalisme que, segons ells, empobria la vida de les persones i van reemplaçar les categories funcionals de la Carta d'Atenes (treball, residència, lleure, transport) per altres de més humanes i antropològiques de la Carta de l'Hàbitat (casa, carrer, barri, ciutat). Aquesta Carta de l'Hàbitat, encara que no va ser publicada per evitar nous dogmatismes, es pot llegir entre línies a través de les discussions que van sorgir al congrés.
 
 
Aquesta és l'onzena edició consecutiva en què TRAC dóna suport a les Jornades de Patrimoni de l'AADIPA, cita essencial per als experts i amants del patrimoni arquitectònic, i que ofereix un espai per a l'estudi i la reflexió sobre els arquitectes i els edificis més representatius de època. El compromís de TRAC amb les Jornades reafirma el nostre suport a la conservació del patrimoni i al foment de la comprensió pública sobre la importància de la nostra història arquitectònica.
 

Col·laboració alineada amb els ODS

Donant suport a les iniciatives de l'Agrupació per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic del COAC, TRAC dóna el seu suport als principis declarats en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides en la seva Agenda 2030. L'ODS 11, sobre protegir el patrimoni cultural del món, i l'ODS 17, que proposa crear aliances per aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible, són els dos objectius que TRAC afavoreix col·laborant amb les propostes de l'AADIPA.
 

 

Paraules clau

Serveis associats