Aquest dijous 8 de gener, el periodista i cronista de la ciutat de Barcelona, Lluís Permanyer, ha destacat a la secció Quadern Barceloní de La Vanguardia el llibre La Casa Pia Batlló, una mostra d'art i oficis al servei de l'arquitectura, en el que TRAC ha tingut l’orgull de contribuir en l'edició i que documenta la restauració d’un edifici emblemàtic de l’Eixample de Barcelona. A través de les seves paraules, Permanyer subratlla no només l'excel·lència de la publicació, sinó també el seu valor com a exemple a seguir en la conservació del patrimoni arquitectònic.
 
Segons el periodista, la normativa obliga a restaurar edificis, però és l’amor per la ciutat el que porta a anar més enllà: “editar un llibre no venal que restauri la memòria i que serà preservat per sempre a les biblioteques”. Aquest esperit és el que impulsa l’existència de La Casa Pia Batlló, una obra coral que uneix experts, historiadors i artesans amb la voluntat de recuperar i preservar el passat, alhora que mira cap al futur.
 
Dirigit i coordinat per Joan Puig-Pey, Inma Simón i Roger Micó, el llibre recull les aportacions de més d’una vintena de professionals que han analitzat tant l’edifici original com els processos de restauració que s’hi van aplicar. Amb una localització privilegiada, a la cantonada de la Gran Via amb la Rambla de Catalunya, la Casa Pia Batlló va ser concebuda el 1896 per l’arquitecte Josep Vilaseca i enriquida per obradors de gran talent que van aportar obres mestres en arts aplicades com els estucs, la pedra, el ferro forjat, els vitralls i la ceràmica.
 
Aquest treball minuciós i professional ha estat recuperat gràcies a l’esforç col·lectiu dels experts i artesans actuals, que han treballat amb la mateixa dedicació per restaurar aquest patrimoni. Tal com destaca Permanyer, el llibre detalla de manera “merescuda i esclaridora” les tècniques aplicades, reconeixent així la labor imprescindible dels oficis tradicionals.
 
La Casa Pia Batlló no és només una crònica de la restauració; és també un testimoni del valor de l’artesania i els oficis en el context arquitectònic contemporani. Aquesta publicació posa de manifest que la restauració no és només conservar l’estructura física d’un edifici, sinó també preservar-ne l’ànima, la història i els valors que representa.
 
Aquesta és una de les aportacions més importants del llibre, que segons Permanyer, “contribueix de manera decisiva i necessària a conèixer millor i des d’un altre angle la ciutat”. A més, la seva qualitat exemplar el converteix en un model a imitar per futures intervencions arquitectòniques.
 
TRAC ha liderat amb orgull la restauració de la Casa Pia Batlló, un projecte que reflecteix el nostre compromís amb la preservació del patrimoni arquitectònic. I amb l’edició d’aquest llibre, hem volgut anar més enllà, oferint un llegat que no només documenta el treball fet, sinó que també enalteix els valors que guien la nostra feina: el respecte pel passat, l’excel·lència tècnica i l’amor per l’art i l’arquitectura.
 
 
Per veure la versió del llibre digital sobre el projecte de restauració de la Casa Pia Batlló:
 
 
 

 


 

Paraules clau

Serveis associats